Sitem hakkinda

Bu sitede diger sitelerden sectigim yada gazetelerden buldugum ve sizlerle paylasmak istedigim yazi,siir,resim vs seyleri bulacaksiniz.Umarim begenirsiniz.

Okuduklarim


Barış Pehlivan , Barış Terkoğlu
Metastaz

Dinlediklerim

Seyrettigim filmler

MISAFIR DEFTERI

Gericilik, laiklik ve devrimcilik...

Şimdi bütün emperyalist gerici güçlerin, Kürt - Türk çatışması temelindeki etnik çelişkilerle birlikte, bu laik anti-laik çelişkisi üzerinde oyunlar oynamakta olduğu Türkiye'nin, en çok ihtiyacı olan ve Özbilgin'in cenazesine katılan on binlerin duymak istediği ses, bütün tereddütlü ve ikircimli yaklaşımları bir yana bırakan bir devrimci sesin yükseltilmesinden başka bir şey değildir.
Danıştay'a yönelik saldırı Türkiye'nin içinde bulunduğu karmaşık güç ilişkilerini açığa çıkaran bir turnusol rolü oynadı. Saldırıda hedef alınan Danıştay, türban kararının yanı sıra, özelleştirme konusundaki yürütmeyi durdurma kararlarıyla da hükümetin başını ağrıtan bir kurumdu.

Olay günlerdir değişik yönlerden analiz ediliyor. İlk günlerdeki bulanık hava dağılmış gibi görünmesine karşın, henüz işin arkasının arkasında ne olduğu hâlâ büyük ölçüde bir muamma olarak ortada duruyor.

Olayda soru işaretlerini akla getiren pek çok özellik vardır.

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin kimliği ve tuhaf ilişkileri ortadayken, yakalanma olasılığı neredeyse yüzde yüz bir konumda işlenmiş olması dikkat çekicidir. Bu husus saldırının, olayın kaynağına dair arkada bilinçli olarak iz bırakarak adres gösterecek şekilde tertiplendiğini düşündürmektedir.

Hükümet kanadının daha ilk anda "sürprizlere hazır olun" diye haber verdiği) bu izlerden giderek neredeyse olayı kendi iktidarlarına karşı, "cumhurbaşkanlığı seçimini engellemeye ve erken seçimi öne aldırmaya yönelik (asker kaynaklı) bir tertip" olarak göstermesi de çok kolay olmuştur.

Bu durumu yalnızca emniyetin bir başarısı veya ilgili kişilerin vurdumduymazlığı olarak değerlendirmek olayı fazlaca basite indirgemek olacaktır. Bu durum, saldırıda kullanılan kişi etrafında ortaya çıkarılan görüntünün arka planında pek çok soru işaretinin olduğunu gösteren bir husustur.

Başka birilerince yapıldığı süsü verilen suikast ve cinayetler düzenlemek (ABD mahreçli) kontrgerilla taktiklerinin en çok bilinenlerinden biridir. Bu ülkede bunun çok örneklerini gördük.

Olayda açığa çıkmaları istenerek kullanılan kişilerin nitelikleri de bunu gösteriyor.

Ne yapmalı?

Olayın karmaşık niteliği büyük ölçüde, Türkiye'de yaşanan ve küresel emperyalist güçlerin Ortadoğu siyasetleriyle bağlantılı yoğun müdahaleleriyle gelişen sürecin karmaşık yapısından kaynaklanıyor. Bu karmaşık ve bilinmezlerle yüklü yapının çoğu kez "aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık" türünden ikilemlere yol açtığı da doğrudur.

Bugün toplumda AKP iktidarına yaslanarak geliştirilen yaygın bir muhafazakârlaşma ve aynı doğrultuda yoğunlaşan kadrolaşmayla birlikte, buna karşı laiklik temelinde yükselen yaygın tepkiler var.

Bu gün Türkiye'de gericiliğin ve muhafaza-kârlaşmanın geniş bir taban bulabilmesin bir nedeni, ona karşı devrimci bir seçeneğin gelişme koşullarının 12 eylül den bu yana sistemli olarak ortadan kaldırılmış olmasıdır.

Gericiliğin ve muhafazakârlığın alternatifi, şimdi bir askeri müdahale veya ulusalcı seçeneklere yönlendirilmeye çalışılan laiklik olamaz. Tersine bu doğrultudaki zorlamalar gericiliğin ve muhafazakârlığın, son örnekte de görüldüğü gibi toplum indinde meşruiyet kazanmasına yardım eder.

Bir dünya görüşü temelinde gelişen muhafazakârlığın ve gericiliğin tek seçeneği laikliği kendi özgürlükçü dünya görüşünde içeren bilimsel devrimci dünya görüşüdür; tek kelimeyle devrimciliktir.

Şimdi bütün emperyalist gerici güçlerin, Kürt - Türk çatışması temelindeki etnik çelişkilerle birlikte, bu laik anti-laik çelişkisi üzerinde oyunlar oynamakta olduğu Türkiye'nin, en çok ihtiyacı olan ve Özbilgin'in cenazesine katılan on binlerin duymak istediği ses, bütün tereddütlü ve ikircimli yaklaşımları bir yana bırakan bir devrimci sesin yükseltilmesinden başka bir şey değildir.

Oğuzhan Müftüoüğlu

Trackback URL:
https://akpinar.twoday.net/stories/2066299/modTrackback


Aziz Nesin
Bam teli
Can Dündar
CUMOK
Enver gökce
Enver Karagöz
Fikri Sönmez
Gülten Akin
Karamizah
Laz Kapital
Melih Pekdemir
Nazım Hikmet
Ofli hoca
Oguz Aral
Oguzhan Muftuoglu
Okuma kösesi
... weitere
Profil
Abmelden
Weblog abonnieren